Svar - rökning och drickning

AllmäntJag tror att de lättaste sättet att hålla sig borta är att bara bestämma sig för att inte göra de. Säg till dig själv "nu ska jag på fest men jag ska inte röka eller dricka" de gäller bara att bestämma sig. Är de jobbigt och folk börjar fråga "komigen ta en cigg" osv kom på en ursäkt, säg att du har astma och inte kan röka, eller att förra gången så gick de åt helvete. Nått sånt liknande. Förhoppningsvis ifall det är en kompis som frågar så ska du bara behöva säga nej, annars skulle inte jag påstå att de är riktiga kompisar. En annan sak som gör de lättare är att hitta nån annan som inte dricker. Då kan man inte dricka tillsammans och istället finnas där för någon som kanske mår dåligt osv.
Men för vissa kan de behövas att det händer något t.ex att man blir jätte full och sen mår jätte dåligt för att inse att det inte va kul att dricka. Efter en sån insident kan man få avsmak för alkoholen och inte vill bli full.
Sen blir det även lättare ifall man har en sport man spelar. Genom att röka och dricka blir man sämre på sin sport och det kan va en inspiration till att inte göra det.

Jag brukar fråga mig själv "är det värt det?" är det värt att bli busted och tappa allt förtroende från sina föräldrar, är det värt att få svarta lungor och riskera cancer, är det värt att riskera att det går överstyr och få alkoholförgiftning? svaret är alltid nej.

Folk som är 14 och röker, jag tror att de mest är en "tuff grej" att göra. Gör man de några få gånger på nån fest för att vara lite cool framför folk så är de väl inte så farligt. Men de som påstår att de är "beroende" de tycker jag faktiskt är pinsamt. Är man alkoholist eller storrökare när man är 14 så kommer man inte ha det lätt att sluta och sätter sitt liv på spel.

Man kan ha kul utan att vara full :)
Gillar

Kommentarer