Gymnasiet

Allmänt

Fick en så otroligt bra kommentar idag, där en tjej frågade om jag inte kunde skriva lite om hur jag tänker inför gymnasiet. Och gud vad skönt det ska få bli att få skriva av sig lite.

För att börja kan jag berätta att jag har så mycket ångest. Jag tänker på gymnasiet varje dag minst två gånger, och det är tyvärr inga glada tankar. Jag har så mycket som snurrar i mitt huvud och helst vill jag bara sätta mig i ett hörn och vänta ut gymnasietiden så att jag kan få komma ut i arbetslivet.

Jag har det jätte bra i min nuvarande skola, min klass är helt perfekt, jag har de bästa tjejkompisarna och jag har Valter nära men inte för nära. Jag har ganska lätt för mig och topp betyg i nästan vartenda ämne. Men gymnasiet skrämmer mig.

De tre sakerna som skrämmer mig mest

1. Jag har INGEN aning vilket gymnasie jag ska gå

2. Jag vill inte lämna tryggheten att inte behöva starta om och på nytt visa vem man är

3. Jag vill inte förlora kontakten med mina nära

Vi har en studie och yrkesvägledare i vår skola och alla 9or får en stund att prata med henne i enrum. Under min tid med henne berättade jag om min ångest och alla de olika valen jag tänkte på och att jag ville anpassa mig fast jag vet att jag inte borde osv. Hon gav mig några bra tips som att man inte ska ha någon som kan finnas bredvid en i början av gymnasiet och döma en för den man kanske förändras till att vara.

Gymnasiet är en tid att få starta om, ifall man vill, och utforska vem man är. Träffa nya människor och starta nya relationer med folk man inte känner sedan tidigare. Detta kan man inte göra med någon som står bredvid och säger "det här är inte du".

Valter : Jag har ångest över att lämna tryggheten jag och Valter har. Allt är lätt och bra nu och vi vet precis var vi har varann. Då menar jag inte relationsmässigt utan jag vet att han har lektion till den tiden osv. Vilket betyder att vi ses hela tiden i skolan och detta är en vana för oss. Men att börja gymnasiet och i värsta fall hamna i helt olika skolor är min mardröm. Såå många säger till mig, tänk på dig själv och din framtid, anpassa dig inte efter Valter. Men jag vill anpassa mig. Jag vill ha kvar den lilla tryggheten i att få se honom en liten stund varje dag men ändå inte hela tiden. Att han skulle gå i en skola inne i stan och jag en i Djursholm, säger bara ett ord, mardröm.

Jag förstår att det kan vara tråkigt att jag pratar om det här för er som inte har killar men liknande kan ju folk känna om sina bästa kompisar.

Skola: Jag har haft sammanlagt haft fyra gymnasieskolor i åtanke sedan jag började tänka med skolbyte. Först var det eg (enskilda gymnasiet) som gällde, jag tänkte att jag nästan hade meriten för att komma in men jag visste att det skulle vara en liten chans. Under en period i början tänkte jag bara stan stan stan. Jag ville bort från Danderyd. Sedan var det Dagy (Danderyds gymnasium) som satte sig i skallen. Jag tänkte att det ligger nära, jag känner många, stor skola med många klasser, vilket innebär större chans att byta om man inte är nöjd. Men sedan ändrades min uppfattning helt när min mamma, som gick där, började prata om att dagy är en fabrik där lärarna inte vet vem du är, vilket gör att den personliga kontakten är liten och du har en chans att visa vad du kan (prov) och så går de efter det betyget. Så då ville jag gå VRG djursholm. Jag tänkte en liten mysig skola med mycket personlig kontakt, fler som man inte känner, relativt nära, bra lärare. Där kändes nästan allt rätt. Tills jag pratade men flera som säger att pressen är så hård, många mår psykiskt dåligt och klarar inte av skolan.

Så nu är jag tillbaka på ruta noll och det mesta pekar på Dagy, men jag har en stor känska inom mig som säger Nej Nej Nej.

Program: För mig gäller bara ekonomi/juridik, internationell ekonomi, eller sam juridik. De är de tre olika programmen på dagy som jag kan tänka mig att gå. Jag har möjlighet att välja bland alla linjerna men då jag inte är bra på matte blir det ingen Naturlinje för mig. Jag är intresserad av juridik och det sam juridik lockar mig med är det lite med psykologiska ämnena där man läser om människan bakom brottet som lockar mig.

Dock är det svårt att skriva om programmen då alla gillar olika saker.

Har antagligen inte gett er så mycket tips och det är väl inte superkul att läsa om någons gymnasieångest men jag hoppas ni får något ut av det och har det lättare än vad jag har det just nu,

Puss

Gillar

Kommentarer

Elin
,
Vad kul att du skrev om detta mycket intressant, har också hört att VRG är en otroligt svår skola och att det är svårt att få betyg i. Det är också en snobb skola. Tänker du välja dagy?
Anonym
,
Hej Clara! Jag började gymnasiet i år och tycker verkligen inte du behöver ha ångest över gymnasievalet. Gå på så många öppethuskvällar som möjligt och fråga mycket frågor. Jag har många kompisar som går på både vrg och dagy och har hört att båda gymnasier ska vara bra. På vrg är pressen hög men lärarna är bra och det är ett lite mindre gymnasiet, dagy är större och pressen är inte lika hög och man blir lite en i mängden. Men samtidigt tycker jag inte att du behöver oroa dig för att lärarna inte kommer ha lika bra koll inom betyg o.s.v Jag tror att det nästan är lättare att få bra betyg på dagy (beroende på linje). Kolla vart dina kompisar ska gå. Jag började på samma linje som mkn kompis till gymnasiet och det har verkligen funkat bra för mig! Allt kommer att ord a dig tillslut! Lycka till!